Hvordan yder man skadedyrsbekæmpelse?
Du har måske hørt om den lystige historie, hvor en rottefænger kunne bruge sin fløjte til at tryllebinde en bys samling af rotter og lokke dem ud af byen med sit fløjtespil?
Dette er jo mere en sandhed, end det er virkelighed, men det er sådan en gammel fortælling, der viser, at selv i gamle dage var man meget interesseret i at komme de rotter med videre til livs, selvom man ikke dengang kendte omfanget af, hvilke skader og sygdomme de kunne bringe med sig.
Man var ofte overladt til sig selv, hvordan man ville slippe af med dem, fordi man ikke havde råd til at få “professionelle” skadedyrsfolk ud, der kunne fjerne dem.
Ofte beroede deres metoder også mere på kvaksalveri, end at de egentlig vidste, hvad de lavede.
Således konkluderede man ofte, at det nemmeste var at dræbe dyrene, hvis man – bogstaveligt talt – ville komme dem til livs.
Dette fungerede måske meget godt, hvis der blot var tale om en enkelt rotte, der havde fundet sig vej ind i et hus og endnu ikke havde inviteret sine venner eller forplantet sig.
Men når først rotten havde stiftet familie, så kunne man godt se, at det var som at jage krager med småsten: måske fik man fjernet én rotte, men der kom hurtigt fem nye til.
Derfor måtte man nøjes med at fjerne de værste eller skubbe dem væk.
Heldigvis er vi så nået frem til en tid, hvor vi ikke alene kan bekæmpe rotter med alt fra gift til fælder, men hvor vi også kan komme en masse insekter til livs, som man vitterligt måtte finde sig i i gamle dage, fordi man ikke vidste, hvordan man skulle af med dem.
Der er således mange måder at komme af med skadedyr på nu om dage, og nogle gange kan man bruge flere metoder, mens man andre gange må tage et specielt middel i brug.